656b Transportverksamheter, resebyrå, lagring o d.


Vad gjorde socialdemokraterna?

Delar på område 656 som gäller den socialdemokratiska regeringen mellan valen 2002 och 2006, och som 080225 tagits bort från område 656 och lagts på en särskild sida http://wimnell.com/omr656b.html .




070514:
Det följande från departement kommer från den socialdemokratiska regeringen. Hur den borgerliga regeringen hanterar se regeringen.se

021219:

NÄRINGSDEPARTEMENTET

Från departementets hemsida 021219. (http://naring.regeringen.se/)


Transportpolitik för en hållbar utveckling.
http://naring.regeringen.se/fragor/transport/index.htm

Transportpolitiken omfattar vägtrafik, väg- och banhållning, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Dessutom ingår frågor rörande transportinfrastruktur samt viss sektorsforskning och upphandling av kollektivtrafik.

Ulrica Messing är ansvarigt statsråd i regeringen för frågor som rör transportpolitik och infrastruktur. 

Transportpolitikens mål
Det övergripande målet för transportpolitiken är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet.

Det övergripande målet preciseras i sex delmål:

Ett tillgängligt transportsystem - Transportsystemet utformas så att medborgarnas och näringslivets grundläggande transportbehov kan tillgodoses.

En hög transportkvalitet - Transportsystemets utformning och funktion medger en hög transportkvalitet för medborgarna och näringslivet.

En säker trafik - Det långsiktiga målet för trafiksäkerheten ska vara att ingen dödas eller skadas allvarligt till följd av trafikolyckor inom transportsystemet. Transportsystemets utformning och funktion ska anpassas till de krav som följer av detta.

En god miljö - Transportsystemets utformning och funktion anpassas till krav på en god livsmiljö för alla, där natur och kulturmiljö skyddas mot skador. En god och hälsosam hushållning med mark, vatten, energi och andra naturresurser ska främjas.

Positiv regional utveckling - Transportsystemet främjar en positiv regional utveckling genom att dels utjämna skillnader i möjligheterna för olika delar av landet att utvecklas, dels motverkar nackdelar av långa transportavstånd.

Ett jämställt transportsystem - Transportsystemet är utformat så att det svarar mot både kvinnors och mäns transportbehov. Kvinnor och män ska ges samma möjlighet att påverka transportsystemets tillkomst, utformning och förvaltning och deras värderingar tillmätas samma vikt.


På lång sikt ska alla delmål uppnås. På kort sikt kan det däremot bli aktuellt med en prioritering mellan olika delmål.

År 1998 fattade riksdagen ett transportpolitiskt beslut, baserat på proposition 1997/98:56, "Transportpolitik för en hållbar utveckling", som ersatte det tidigare trafikpolitiska beslutet från 1988. Utgångspunkten är att transportpolitiken är ett medel för att uppnå angelägna samhällsmål. Den ska bidra till en socialt, kulturellt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling.

Transportpolitikens principer och riktlinjer
Transportkonsumenterna ska ges största möjliga valfrihet att själva avgöra hur de ska ordna sina transporter inom ramen för en ansvarsfull politik i fråga om bland annat säkerhet och miljö. Detta bör åstadkommas genom en samhällsekonomiskt riktig prissättning av trafiken.

En ökad samverkan mellan olika transportmedel och trafikslag ska förenas med en effektiv konkurrens mellan olika trafikutövare och transportlösningar.

Beslut i transportfrågor ska ske i så decentraliserade former som möjligt med en tydlig rollfördelning mellan olika planeringsnivåer och aktörer.



Transport- och infrastrukturpolitik.
http://naring.regeringen.se/fragor/transport/budget.htm

Budgetproposition för 2003
I budgeten avsätts totalt 25,12 mdkr för politikområdet transportpolitik.

Behoven av snabba och säkra transporter fortsätter att öka, därför har regeringen lagt fast en långsiktig infrastrukturplanering för perioden 2004-2015. Satsningen innebär ökade resurser till underhåll av befintligt väg- och järnvägsnät samt investeringar i ny infrastruktur för sammanlagt 364 miljarder kronor. Kollektivtrafiken ska byggas ut så att restiderna kan förkortas och arbetsmarknader utvidgas. 

Regeringen anser att behovet är mycket stort när det gäller satsningar på bärigheten på landets vägar, särskilt i norra Sverige och i skogslänen. Det är viktigt för skogsnäringen, för turismen och för de många boende glesbygden. Därför finns ett särskilt paket på 17 miljarder kronor för tjälsäkring, bärighet och rekonstruktion av vägarna under den kommande 12-årsperioden. Det är nästan en fördubbling av den nuvarande nivån.

Den närtidssatsning på vägar och järnvägar som beslutades i samband med infrastrukturpropositionen fullföljs. Det innebär att ca 12 miljarder kronor i ökade resurser avsätts för åtgärder i infrastrukturen under perioden 2002-2004

Regeringen har för avsikt att återkomma i 2003 års ekonomiska vårproposition rörande de ambitionsökningar som aviserades i infrastrukturpropositionen.

Regeringen har mot bakgrund av det statsfinansiella läget beslutat om en generell neddragning på 0,7 procent på de statliga konsumtions- och investeringsanslagen för 2003. Detta innebär för infrastrukturen att Vägverket och Banverkets anslag sänks med 112 respektive 54 miljoner kronor. Neddragningen sker till största delen inom drift- underhålls och administrationsanslagen.

 

Vårproposition för 2003
Regeringen presenterade under hösten 2001 en infrastrukturproposition som innehåller kraftiga satsningar på vägar och järnvägar under perioden 2004 till 2015. Totalt avsätter regeringen 364 miljarder kronor för en förbättrad infrastruktur fram till 2015. Under året inleds den i infrastrukturpropositionen beskrivna närtidssatsningen, som innebär att 12 miljarder kronor av de 364 tidigareläggs och möjliggör ambitionsökningar inom området under perioden 2002 till 2004.

Budgetproposition för 2002
Såväl godstrafiken som persontrafiken har ökat kraftigt de senaste åren. Utvecklingen innebär en belastning på transportsystemet och gör det svårare att uppfylla vissa delar av de transportpolitiska delmålen. Det är regeringens bedömning att en ambitionshöjning inom väghållning och banhållning är nödvändig för att möta denna utveckling. Regeringen föreslår därför att Vägverket och Banverket sammanlagt tillförs ytterligare cirka 12 miljarder kronor i lån och anslag under perioden 2002-2004, jämfört med det som redovisats i Budgetpropositionen för år 2001.

Mer pengar till vägar och järnvägar
Regeringen föreslår att en tidigareläggning av väg- och banåtgärder möjliggörs genom lånefinansiering till ett belopp av ca 2 miljarder kronor under 2002. Regeringen föreslår även att politikområdet tillförs 2,8 miljarder kronor i ytterligare anslag 2004 och lån på 3 miljarder kronor 2003 och 3 miljarder kronor 2004.

Åren 2002 och 2003 skapas utrymme för en satsning på bärighet, tjälsäkring och rekonstruktion genom att amorteringarna för vissa lån som Vägverket har i Riksgäldskontoret förskjuts i två år till 2004-2005.

Regeringen föreslår att garantiramen för Göteborgsöverenskommelsen sammantaget ökas från 3,8 miljarder kronor till 4,6 miljarder kronor.

Regeringen föreslår en låneram om 8,2 miljarder kronor för Banverkets lån i Riksgäldskontoret. Ramen omfattar bl.a. investeringar i el- och teleanläggningar.
Bemyndigande om ekonomiska förpliktelser för Vägverket innebär utgifter på högst 28,5 miljarder kronor efter år 2002. För Banverket föreslås en motsvarande bemyndiganderam om 6,3 miljarder kronor.

Väghållning och statsbidrag
Regeringen föreslår att riksdagen anvisar ett anslag för väghållning och statsbidrag på 13,37 miljarder kronor. För 2004 föreslår regeringen en höjning av anslaget med 1,4 miljarder kronor. Regeringen kommer i den kommande infrastrukturpropositionen att närmare redovisa hur anslagna medel ska användas.

Banhållning och sektorsuppgifter
Regeringen beslutade den 11 april 2001 att uppdra åt Banverket att genomföra slipers- och spårbyten i en utökad omfattning. För att möjliggöra detta föreslår regeringen, på tilläggsbudget, att anslaget förstärks med 325 miljoner kronor. Regeringen föreslår att riksdagen för 2002 anvisar ett anslag för banhållnings- och sektorsuppgifter på 7 miljarder kronor. Regeringen föreslår även att anslaget höjs med 1,4 miljarder kronor 2004. Regeringen kommer i den kommande infrastrukturpropositionen närmare att redovisa hur medlen kommer att användas.

Utökad låneram för utbyggnad av Botniabanan
Byggandet av Botniabanan fortsätter. Regeringen föreslår därför en låneram i Riksgäldskontoret om högst 10, 4 miljarder kronor. Pengarna ska användas till utbyggnad av etapperna Örnsköldsvik-Husum respektive Nyland-Örnsköldsvik, samt för planeringsarbete för den återstående etappen Husum-Umeå. Det är Botniabanan AB som ansvarar för utbyggnaden. När banan är klar ska den hyras ut till Banverket. Riksgäldskontoret kommer att lösa eller överta de lån som Botniabanan AB hittills upptagit.

Sjöfart
Regeringen har givit Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF) i uppdrag att vara statens organ för kontakter med personer som på olika sätt drabbats av
M/S Estonias förlisning. SPF ska även samla in och sammanställa uppgifter med anknytning till M/S
Estonias haveri samt med utgångspunkt i en sådanfaktabank tillhandahålla allmänheten information och besvara frågor om M/S Estonias förlisning. Regeringen föreslår att 1 miljon kronor avsätts för uppbyggnad av faktabanken och utförandet av uppdraget i övrigt under budgetåret 2002.

Luftfart
Flygtrafiken fortsätter att växa. Prognoser pekar på en drygt fyraprocentig tillväxt för in- och utrikestrafik under den närmaste treårsperioden. Konkurrensen mellan de globala allianserna kommer att skärpas under förutsättning att den internationella flygmarknaden fortsätter att liberaliseras. SAS ställning på inrikesmarknaden är dock fortsatt mycket stark. Luftfartsverket har därför fått i uppdrag att utreda möjliga åtgärder för att öka konkurrensen på flygmarknaden.

Interregional kollektiv persontrafik
Den interregionala kollektivtrafiken bör så långt som möjligt drivas på kommersiella villkor och i ökad utsträckning samordnas med lokal och regional kollektivtrafik. En tillfredsställande interregional tran- sportförsörjning i ett sammanhängande nätverk och transportutbud torde dock även fortsättningsvis kräva att samhället upphandlar sådan trafik som ger ett väsentligt bidrag till att åstadkomma en sådan transportförsörjning och till uppfyllandet av de transportpolitiska målen, men som inte kan drivas på kommersiella grunder. Regeringen bibehåller därför ambitionsnivån för den statligt upphandlade interregionala kollektivtrafiken och föreslår ett anslag på 786 miljoner kronor för budgetåret 2002.



Infrastruktur för ett långsiktigt
hållbart transportsystem.

http://naring.regeringen.se/
fragor/transport/infrastrukturprop2001/index.htm

Regeringen presenterade den 3:e oktober sin proposition Infrastruktur för ett långsiktigt hållbart transportsystem, proposition 2001/02:20.

Med hjälp av knapparna i vänstermarginalen kommer du åt mer information. Under knappen Detta händer nu kan du följa arbetet med infrastrukturplaneringen 2004-15.

Se presskonferensen med näringsminister Björn Rosengren i efterhand
Läs mer i pressmeddelandet

Läs propositionen Infrastruktur för ett långsiktigt hållbart transportsystem 2001/02:20 (753K)
Läs en sammanfattning av propositionen (60K)
Sammanfattingen finns också på engelska. (Länk till sida med informationsmaterial på engelska på Näringsdepartementet In English)
Presentationsmaterial (583K)

Läs näringsminister Björn Rosengrens debattartikel

Läs näringsminister Björn Rosengrens anförande i riksdagen 4 oktober

 


Bakgrund.
http://naring.regeringen.se/
fragor/transport/infrastrukturprop2001/bakgrund.htm

Innehåll:
Ärendets gång
Utgångspunkter
Transportsystemets roll i samhället
Omställning till ett långsiktigt hållbart transportsystem
Övergripande mål och delmål
Ansvarsfördelning inom transportområdet
Brister i transportsystemet
- Vägtransportsystemet
- Järnvägssystemet
- Kapacitetsproblem i storstadsregionerna
- Kollektivtrafikens och cykeltrafikens marknadsandel
- Bristande tillgänglighet
- Höga transportkostnader
- Minskande konkurrens inom inrikesflyget
- Sjöfartens kapacitet utnyttjas inte till fullo
- Transportsystemets miljöpåverkan
- Trafiksäkerhetsbrister
- Jämställdheten inom transportområdet

Ärendets gång
År 1998 fattade riksdagen ett transportpolitiskt beslut som innefattade mål, principer och riktlinjer för transportpolitiken. (prop. 1997/98:56, bet. 1997/98:TU10, rskr. 1997/98:266).

Med tanke på att det tar minst 5-6 år, ofta längre, att planera och genomföra investeringar i transportinfrastruktur görs en långsiktig planeringsprocess för perioder på cirka tio år. De nu gällande planerna avser åren 1998-2007.

Långsiktsplaneringen har successivt utvecklats från renodlade investeringsplaner till att omfatta även drift och underhåll och andra typer av åtgärder än investeringar i infrastruktur.

Planeringsarbetet inleds med en inriktningsplanering där mål och ekonomiska ramar tas fram för att därefter läggas fast av riksdagen. Syftet med denna proposition är således att lämna förslag till riksdagens ställningstagande till inriktningen av den fortsatta planeringen inom väg- och järnvägssektorn.

Efter riksdagens beslut följer en åtgärdsplanering där trafikverken och länen upprättar förslag till nya långsiktsplaner.

Inriktningsplaneringen inleddes med att regeringen gav Statens institut för kommunikationsanalys (SIKA) i uppdrag att genomföra en lägesanalys. I början av 1999 redovisade länsstyrelser och regionala självstyrelseorgan regionalt viktiga strategiska frågor och brister i förhållande till de transportpolitiska målen till Näringsdepartementet.

Detta låg till grund för det uppdrag att genomföra en nationell strategisk analys som regeringen gav SIKA, Banverket, Vägverket, Sjöfartsverket och Luftfartsverket den 6 maj 1999. Uppdraget utfördes med aktivt deltagande från länsstyrelser och regionala självstyrelseorgan, Riksantikvarieämbetet, Boverket, Naturvårdsverket och Närings- och teknikutvecklingsverket (NUTEK) och avrapporterades i november 1999. (SAMPLAN Rapport 1999:2)

Andra underlag: 
SIKAs redovisning av det s.k. etappmålsuppdraget (SIKA rapport 2000:1)
SIKAs översyn av förutsättningarna för marginalkostnadsbaserade avgifter i transportsystemet
Utredningen om miljöstyrande vägavgifter (SOU 1998:169)
SIKAs särskilda prognoser för persontransporter 2010 och 2020 samt för godstransporter 2010
Underlag från STREAMS 
Miljömålskommitténs betänkande (SOU 2000:52)
Klimatkommitténs betänkande (SOU 2000:23)
Regionalpolitiska utredningens betänkande (SOU 2000:87).
Godstransportdelegationens slutbetänkande (SOU 2001:61
Rådet för jämställdhetsfrågor (JÄMIT) (SOU 2001:44)

Förslagen i propositionen En infrastruktur för ett långsiktigt hållbart transportsystem (prop 2001/02:20) har utformats i samarbete med Vänsterpartiet.

Utgångspunkter

Transportsystemets roll i samhället
Det finns ett ömsesidigt samband mellan ett effektivt och långsiktigt hållbart transportsystem och samhällsutvecklingen inom många viktiga områden. Transporter är i princip aldrig ett självändamål, utan ett viktigt medel för att kunna uppnå andra mål för politiken. Ett väl fungerande transportsystem är:

 
En viktig rättvise- och jämlikhetsfråga
Ett väl fungerande transportsystem underlättar människors vardag och ger ökade möjligheter att själva välja boende, arbete och fritid


En viktig välfärdsfråga
En väl fungerande infrastruktur ökar tillväxten och ger oss resurser till den gemensamma välfärden och ökad rättvisa.

En viktig sysselsättningsfråga
Förutom de jobb som projekt och satsningar direkt skapar, vidgar väl fungerande transporter och infrastruktur människors arbetsmarknad. Flexibiliteten ökar om det är enkelt att ta sig till och från jobbet.

En viktig fråga för en regional utveckling och tillväxt
Väl fungerande infrastruktur i hela landet är en förutsättning för regional utjämning och livskraft.

En viktig miljö- och hälsofråga
Ett långsiktigt ekologiskt hållbart Sverige är inte möjligt att uppnå utan en hållbar transportpolitik. Ett säkert transportsystem är viktigt också ur folkhälsosynpunkt. 

En viktig tillväxtfråga för hela landet
Väl fungerande gods- och persontransporter är en förutsättning för att stärka Sveriges konkurrenskraft i en global miljö.


Ett antal utvecklingstrender påverkar transportsystemet. Exempel på detta är strukturomvandlingen i näringslivet, förändrad befolkningsstruktur och bebyggelsestruktur samt informationsteknikens landvinningar. Det är nödvändigt att transportsystemet utvecklas och anpassas till de förändrade behov och krav som denna utveckling leder till.

Omställning till ett långsiktigt hållbart transportsystem
Utvecklingen av transportsystemet bör leda till ett transportsystem som bidrar till en långsiktigt hållbar utveckling. Det innebär att det övergripande målet, de långsiktiga delmålen och principerna för transportpolitiken som riksdagen fattade beslut om 1998 bör ligga fast, kompletterat med det nya delmål om ett jämställt transportsystem samt den utveckling av delmålet om hög transportkvalitet som regeringen föreslår i denna proposition. 

EU:s definition av ett hållbart transportsystem
Under det svenska ordförandeskapet i EU 2001 antog EU:s transportministrar en resolution om integrering av miljö och hållbarhet i transportpolitiken. Ett hållbart transportsystem definierades som ett system som:


gör det möjligt att tillgodose enskilda människors, företags och föreningars grundläggande behov av kommunikation och utveckling på ett säkert och för människor och ekosystem sunt sätt och som främjar jämlikhet inom och mellan generationerna.

är prisvärt, fungerar rättvist och effektivt, erbjuder olika typer av transportmöjligheter, stöder en konkurrenskraftig ekonomi och balanserad regional utveckling.

begränsar utsläpp och avfall till en mängd som jorden kan absorbera, använder förnybara tillgångar till, eller under den nivå där dessa kan förnya sig, icke förnybara tillgångar i eller under den takt förnybara ersättningar kan utvecklas samt minimerar konsekvenserna av markutnyttjande och buller.

Övergripande mål för transportpolitiken
Enligt riksdagens beslut från 1998 är det övergripande transportpolitiska målet att transportpolitiken ska säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet.

Delmål för transportpolitiken
Fem delmål anger ambitionsnivån på lång sikt, enligt det beslut som riksdagen tog 1998, utan inbördes prioritering:

Tillgängligt transportsystem 
Transportsystemet ska utformas så att medborgarnas och näringslivets grundläggande transport kan tillgodoses.

Hög transportkvalitet
Transportsystemets utformning och funktion ska medge en hög transportkvalitet för näringslivet.
 

Säker trafik
Det långsiktiga målet för trafiksäkerheten är att ingen dödas eller skadas allvarligt till följd av trafikolyckor. Transportsystemets utformning och funktion ska anpassas till de krav som följer av detta.

God miljö
Transportsystemets utformning och funktion ska anpassas till krav på en god och hälsosam livsmiljö för alla, där natur- och kulturmiljö skyddas mot skador. En god hushållning med mark, vatten, energi och andra naturresurser ska främjas.

Positiv regional utveckling
Transportsystemet ska främja en positiv regional utveckling genom att dela utjämna skillnader i möjligheterna för olika delar av landet att utvecklas, dels motverka nackdelar av långa transportavstånd.

 

Ansvarsfördelning inom transportområdet
Regeringen menar att ansvarsfördelningen mellan olika aktörer inom transportområdet även fortsättningsvis bör baseras på principen att beslut i transportfrågor bör ske i så decentraliserade former som möjligt, med en tydlig rollfördelning mellan planeringsnivåer och aktörer. Konsumenterna ska ha så stor valfrihet som möjligt.

Transportfrågor som har en tydlig EU-dimension ska drivas inom Europeiska Unionen.

Stat och kommun har ett ansvar för att sådana trafikanläggningar som behövs för allmänna transportbehov görs.

Statens ansvar omfattar sådana anläggningar som svarar mot nationella och internationella trafikbehov. Staten har också ett ansvar för en tillfredsställande interregional persontransportförsörjning.

Beslut om transportförsörjning som främst rör lokala och regionala transportbehov ska i princip fattas på läns- och kommunnivå.

Kommunerna har ansvar för det kommunala väg- och gatunätet.

Det finns också infrastruktur där ansvaret ligger hos enskilda eller hos vägföreningar. Enskilda vägar behandlas inte i den långsiktiga planeringsprocessen. Regeringen avser att ta ställning till slutbetänkandet från utredningen Bidrag och regler för enskilda vägar (Enskild eller allmän väg SOU 2001:67) när det har behandlats.

Riksdagen har genom lagstiftning slagit fast att det i varje län ska finnas länstrafikansvariga som svarar för den lokala och regionala linjetrafiken för persontransporter.

1999 inrättades myndigheten Rikstrafiken, vars uppgift är att samordna den interregionala persontrafiken med den lokala och regionala trafiken, samt för statens räkning upphandla viss olönsam interregional trafik.

Brister i transportsystemet


Vägtransportsystemet
Bristande bärighet
Det statliga vägnätet består av 98 000 km väg, som till stor del utvecklats under lång tid och således är byggda på en tid när trafiken var betydligt mindre och fordonen betydligt lättare. Vägnätet har kontinuerligt tillåtits för trafik med högre axellast. 

Tillgängligheten för godstransporter på väg avgörs främst av de bärighetsbegränsningar som förekommer på vägnätet. Begränsningarna är av två typer; dels permanenta, dels tillfälliga begränsningar under den del av året då tjällossning förekommer. Huvuddelen av bärighetsnedsättningarna sker på det lågtrafikerade vägnätet. 

Den låga vägstandarden får negativa konsekvenser för skogsindustrin. Utvecklingen kan avläsas i att alternativ importtillförsel av virkesråvara sjöledes till industrianläggningarna i Sverige blivit allt mer vanlig. Importen har således ersatt svårtillgänglig och därmed dyrare råvara från avverkningsområden i Sverige. En sådan utveckling gynnar på sikt inte en fortsatt industriell och regional utveckling i landet inom denna sektor.

Alltför stora avstängningar p.g.a. tjällossning
Problemen med vägar som är avstängda pga. tjällossning är störst i skogslänen. Problemen förekommer i relativt stor omfattning även i övriga län, förutom i Stockholm, Gotland och Skåne.

För dem som bor på glesbygden i regioner med mycket avstängda vägar innebär tjällossningen att framkomligheten och komforten blir låg samt att slitaget på fordon ökar. De avstängda och sönderkörda vägarna är ett stort problem också för skogsindustrin. Även turistnäringen drabbas av problem med sönderkörda vägar.

Tillståndet hos ytstandarden på vägar i Sverige förbättrades under första hälften av 90-talet, för att på senare år ha legat relativt konstant. Ungefär 20 procent av vägarna med mindre än 2000 fordon/dygn är så ojämna att trafikanterna tvingas sänka hastigheten. För vägar med trafik över 2000 fordon/dygn är motsvarande siffra ungefär 3%. 

Den del av nedbrytningen av vägar som orsakas av trafiken har ökat i omfattning under senare år. Delvis beror detta på att de senaste årens högkonjunktur har lett till en snabb trafikökning. Den tunga trafiken har ökat mest. 
Vägverket har fått regeringens uppdrag att utveckla mått för att kunna mäta tillståndet på landets vägar. Vägverkets redovisning ska lämnas till regeringen senast 31 december 2001.

Järnvägssystemet

Driftsstörningar
Under 1990-talet gjordes stora insatser för att förnya det svenska järnvägssystemet. Någon motsvarande ökning av insatserna för att bevara och säkerställa det befintliga järnvägssystemet har inte skett. Minskade anslag till drift och underhåll har lett till fler driftstörningar och därmed också fler försenade tåg.

Utvecklingen av persontrafiken på järnväg har under senare år varit mycket positiv, med ett kraftigt ökat resande. De ökade driftstörningarna leder dock till försenade och inställda tåg, vilket i förlängningen innebär ett minskat förtroende för järnvägen. Även för godstrafiken är en hög tillförlitlighet nödvändig. 

Kapacitetsproblem i järnvägsnätet
Kapacitetsproblem i järnvägsnätet är störst i och omkring Stockholm och Göteborg samt Skåne. Problemen kring storstäderna uppstår genom att snabbtågstrafiken och den täta regionaltågstrafiken delar på banutrymme. Kring Göteborg och Malmö tillkommer även en omfattande godstrafik. 

Kapacitetsproblemen innebär att efterfrågan på fler tågavgångar under högtrafiktid inte kan tillfredsställas, vilket är ett hinder för storstädernas utveckling och attraktionskraft. Det innebär dessutom en större miljöbelastning genom att antalet möjliga tågavgångar blir färre än antalet efterfrågade och därmed kommer ett antal tänkbara tågresenärer att istället behöva ta bilen.

Även på andra delar av bannätet förekommer kapacitetsproblem. Det gäller främst de stora nord-sydliga godsstråken från Luleå ner till Skåne. Dessa problem uppstår främst nattetid på de enkelspåriga delarna av godsstråket, när godstrafiken är som störst.

Kapacitetsproblem har lett till att Banverket för första gången tvingats säga nej till vissa operatörers önskemål om tåglägen i tidtabellen för andra halvåret 2001. Därmed minskar möjligheterna att möta den ökade efterfrågan som finns på järnvägstrafik. Utan insatser för att öka järnvägskapaciteten kommer överföring till mer miljöanpassade transportslag som skulle kunna ske redan idag att försenas. Omställningen till ett långsiktigt hållbart transportsystemet kommer därmed också att fördröjas. 

Kapacitetsproblem i storstadsregionerna
Tilltagande trängsel i trafiken i och kring storstäderna är en trend i hela Europa. I Sverige är detta tydligast i Stockholm, men även i Göteborg finns problem.

Den största trängseln i Stockholm finns på det begränsade antalet förbindelser mellan norra och södra Stockholmsregionen, på infartslederna och inom Stockholms innerstad. Trängseln i trafiksystemet innebär stora problem för distributionstrafiken i de centrala delarna. Arbetsplatsernas läge, förvärvsfrekvens, arbetstider och arbetsformer påverkar både arbetsresor och resor i tjänsten. Tillväxten av befolkning och arbetsplatser, den höga sysselsättningsnivån, liksom karaktären på regionens näringsliv med ett stort inslag av tjänsteproduktion och IT, innebär att resandet ökar inom en geografiskt alltmer utspridd arbetsmarknad och under en växande del av dygnet. Stockholm lider av trängsel i kombination med bostadsbrist i sådan omfattning att det har hämmande effekter på näringslivets utvecklingsmöjligheter. Väl fungerande transporter inom Stockholmsregionen och med andra regioner och länder är avgörande förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling, inte bara i Stockholm och Mälardalen utan även i övriga delar av Sverige. Det angeläget att minska framkomlighetsproblem i Stockholmstrafiken så att de inte hämmar den svenska tillväxten.

Trängselproblemen i Göteborgsområdet finns främst på infartslederna, men även på vissa gator i centrala staden, i båda fallen främst under rusningstid. Kostnaderna för trängseln t.ex. i vägsystemet kring Tingstadstunneln och anslutande trafikleder har av Vägverket beräknats till cirka 120 miljoner kronor per år i rena tidskostnader. Utöver det kommer kostnader för försämrad miljö och för olyckor. 

I Göteborgsregionen finns en starkt exportinriktad industri och närheten till hamnen är viktig för många företag. Göteborgs hamn är också Sveriges och Nordens största och fungerar som en viktig port för svenska produkters transport ut i världen. Trängselproblemen i Göteborg påverkar transporttider och transportkostnader för en stor del av den svenska utrikeshandeln. Kapacitetshöjande åtgärder i Göteborgsregionen är därför angelägna.

Kollektivtrafikens och cykeltrafikens marknadsandel
Det senaste decenniet har resandet i den lokala och regionala kollektivtrafiken stagnerat, samtidigt som resandet med bil har ökat. Enligt SIKA:s senaste prognos går trenden mot ett ökat resande med bil medan kollektivtrafiken minskar sin andel. Minskningen gäller särskilt resandet med buss.

Den lokala och regionala kollektivtrafiken är en del av en grundläggande samhällsservice. Den bidrar även till uppfyllandet av de transportpolitiska målen. Kollektivtrafiken bidrar också till ökad välfärd, regional utveckling och jämlikhet genom att människor ges möjlighet att nå arbetsplatser, skolor och olika typer av service. Kollektivtrafiken är också fördelningspolitiskt viktig, eftersom den för stora grupper av resenärer är det enda alternativet. Kollektivtrafiken är dessutom betydelsefull för tillväxt och sysselsättning. Goda möjligheter att pendla med kollektivtrafik ökar förutsättningarna för att separata, lokala arbetsmarknader ska kunna knytas ihop till större arbetsmarknadsregioner. 

Den ökande personbilstrafiken och konkurrensen om utrymmet i våra större tätorter leder inte bara till mer utsläpp av avgaser och problem med buller utan även till minskad effektivitet i näringslivet, ökade reskostnader för resenärerna och en sämre livskvalitet. En ökad andel kollektivtrafik har positiva sociala, ekonomiska och ekologiska effekter för samhället och medborgarna och är därför en viktig komponent i arbetet med ett långsiktigt hållbart transportsystem.

Cykeltrafiken har minskat sin andel av transportarbetet sedan mitten av 1990-talet. Idag sker cirka 12 procent av alla resor i Sverige på cykel. Att få fler att cykla istället för att åka bil är ett viktigt steg i arbetet med ett miljöanpassat transportsystem. En överföring från bil till cykel ger positiva miljöeffekter genom att luftföroreningar och buller minskar. Det är också positivt ur ett folkhälsoperspektiv. Dessvärre har cyklingen också vissa trafiksäkerhetsproblem. En fungerande infrastruktur för cykeltrafik tar betydligt mindre utrymme i anspråk än motsvarande biltrafik, både vad gäller trafikleder och parkeringar. I ett hållbart transportsystem har cykeln en naturlig roll och en ökad andel säker cykeltrafik bör därför eftersträvas.

Bristande tillgänglighet
En av transportsystemets viktigaste uppgifter är att sörja för individernas tillgänglighet till arbetsplatser. Både utvecklingen av befolkningens storlek och boendemönster, näringslivets lokalisering samt åtgärder i transportsystemet påverkar denna tillgänglighet.

Åtgärder i transportsystemet har goda förutsättningar att leda till effektivare fungerande arbetsmarknader då man lyckas koppla en mindre region till en större universitets- eller storstadsregion eller då åtgärder sätts in i regioner som redan är på väg att förstoras. Potentialen är också god då åtgärderna är skräddarsydda efter regionens näringsliv. Effekterna kan också gynnas av att åtgärderna samordnas med andra åtgärder i transportsystemet, samhällsplaneringen eller med andra regionala utvecklingsinsatser. 

Möjligheterna att tillgodose sina transportbehov varierar för olika grupper av medborgare. Bristerna i reskedjor är det största tillgänglighetsproblemet för de funktionshindrade.
En knapp fjärdedel av Sveriges befolkning är barn mellan 0 och 18 år. Barnens frihet att själva på ett säkert sätt förflytta sig mellan hemmet och skolan har minskat, liksom deras frihet att leka i och utforska den egna närmiljön. Särskild hänsyn måste tas till barns behov vid utformning av transportsystemet. 

Höga transportkostnader
De relativt sett högre logistikkostnaderna som konstaterats i Sverige jämfört med övriga EU-länder innebär att de svenska företagen är mycket beroende av effektiva internationella transporter för att kunna upprätthålla konkurrensen med företag i andra länder.

Järnvägen har i Sverige, liksom i de flesta EU-länder, successivt förlorat marknadsandelar på godstransportmarknaden under de senaste decennierna, trots den snabba tillväxten av godsvolymen. Järnvägen har främst förlorat marknadsandelar inom varugrupper med högt varuvärde, som varit de mest snabbväxande under perioden. Nästan hela ökningen har tagits om hand av lastbilen.

Väl fungerande och rimligt prissatta transportkedjor är en förutsättning för att vår exportindustri ska bli framgångsrik i den internationella konkurrensen. Därför är det väsentligt att kontinuerligt arbeta med att effektivisera transportkedjorna och verka för ett harmoniserat prissättningssystem av infrastrukturen inom EU.

Minskande konkurrens inom inrikesflyget
1992 avreglerades inrikesflyget i Sverige. Förhoppningen var att avregleringen skulle leda till konkurrens och lägre biljettpriser.

Läget på marknaden idag kan dock närmast beskrivas som en monopolsituation, där konsumentintressen inte längre kan regleras av marknaden själv. Marknaden för inrikes flygresor domineras av SAS och Skyways, som har befäst sina marknadsandelar. Tillsammans har de 90 % av den inrikes flygmarknaden.

När inrikesflyget avreglerades innebar den fria prissättningen och rätten att fritt träda ut och in på marknaden att olönsamma linjer kunde överges. Före avregleringen hade underskottet på de trafiksvaga linjerna bland annat Norrlands inland täckts genom korssubventionering inom flygtransportsystemet, genom resultatutjämning mellan SAS och dåvarande Linjeflyg. Efter avregleringen har kommunerna själva tagit det transportpolitiska ansvaret att finansiera regionalpolitiskt motiverad, men företagsekonomiskt olönsam, flygtrafik.

Avregleringen av inrikesflyget har således inneburit konsekvenser för utbud och flygpriser. Huruvida utvecklingen har varit förenlig med målen för regionalpolitiken och transportpolitiken är en viktig fråga att kartlägga.

Sjöfartens kapacitet utnyttjas inte till fullo
Både farleds- och hamnsystemet har god kapacitet och generellt goda förutsättningar att klara betydande volymökningar utan stora nyinvesteringar. Ökad sjöfart i framför allt europatrafiken kan bidra till att lätta på kapacitetstrycket för landtransporterna i Europa och innebär säkerhets- och miljövinster för samhället. 

Det har utvecklats en naturlig struktur med en stark koncentration av godsflödena till ett begränsat antal välbelägna och effektiva hamnar. Ett tiotal hamnar står för ca 80 % av den totala godsvolymen. EU har beslutat att hamnar med en godsomsättning om minst 1,5 miljon ton eller minst 200 000 resande ska ingå i det transeuropeiska nätverket. Sverige har 22 hamnar som enligt 1999 års hamnstatistik faller inom denna definition. Av dessa är det 17 hamnar som uppfyller kriteriet för godsomsättning. Sådana hamnar bör också naturligen anses som nationellt viktiga. 

Transportsystemets miljöpåverkan
Transporter av människor och gods orsakar betydande miljöproblem. De luftföroreningar som uppstår genom förbränning av drivmedel vid transporter påverkar på lokal nivå människors hälsa. Regionalt bidrar utsläppen till övergödning och försurning. På global nivå påverkas klimatet och ozonskiktet.

De miljöstörningar som kommer att kräva de största insatserna för att uppnå ett långsiktigt hållbart transportsystem är utsläppen av koldioxid, hälsopåverkan från luftföroreningar och buller samt påverkan på stadens respektive landsbygdens natur- och kulturvärden.

Användandet av fossila drivmedel är idag för högt. Den tekniska utvecklingen har lett till att utsläppen från vägtrafiken har blivit allt renare. Utsläppen av koldioxid går däremot inte att rena. För att minska koldioxidutsläppen krävs istället åtgärder som minskar förbrukningen av fossila drivmedel. Detta kan ske på olika sätt; minskad bränsleförbrukning per körd sträcka (genom bränslesnålare motorer, anpassade hastigheter, minskat transportarbete) eller ökad användning av alternativa drivmedel. Det finns idag ett antal olika alternativa drivmedel på marknaden. Många av dessa kan idag inte tillverkas till konkurrenskraftiga priser och heller inte med tillräckligt effektiva och klimatvänliga processer. Andra alternativa drivmedel innebär fortsatta utsläpp av koldioxid.

Trafiksäkerhetsbrister
Dödsfall och allvarliga personskador till följd av olyckor inom vägransportsystemet utgör ett av de större folkhälsoproblemen i Sverige. I genomsnitt avlider eller invalidiseras ungefär 4-5 procent av varje årskull av den svenska befolkningen till följd av trafikolyckor.

Trots att regeringen under senare år prioriterat fysiska trafiksäkerhetsåtgärder har antalet dödade i vägtrafiken stigit de senaste åren. Förklaringen till detta är det starka sambandet mellan trafiksäkerhet och trafikens omfattning.

Jämställdheten inom transportområdet
Kvinnors och mäns resmönster är olika. Exempelvis kör män sammantaget mer än dubbelt så mycket bil som kvinnor, medan kvinnor gör fler resor som bilpassagerare och med kollektivtrafik. 

Inom transportsektorn återfinns kvinnor ofta inom områden som information, ekonomi och administration, medan männen återfinns i yrken som reparatörer, lokförare, lotsar och transportplanerare. Det finns också fler män än kvinnor i ledande positioner. Inom kollektivtrafiken är det, generellt sett, män som beslutar om och planerar trafiken, medan det är fler kvinnor än män som utnyttjar kollektivtrafiken.

Kvinnors och mäns sätt att se på transporter skiljer sig åt på vissa punkter. Enligt JÄMIT:s (SOU 2001:44) slutbetänkande visar studier att när män diskuterar säkerhet inom kollektivtrafiken handlar det mest om klämrisk i bussar och kollisionsrisker. Kvinnor inkluderar trygghet i begreppet säkerhet; att bli utsatt för våld, hot om våld eller rädsla för våld inskränker kvinnors rörelsefrihet och påverkar deras val av transportmedel och transportvägar.

En sned könsfördelning i beslutfattande instanser innebär risk för att frågor som är av stort intresse för den underrepresenterade gruppen inte behandlas i tillräcklig utsträckning. Det gäller särskilt om det, som i detta fall, går att visa att mäns och kvinnors värderingar skiljer sig åt i flera frågor. Det är därför angeläget att säkerställa att både kvinnor och män ges samma möjligheter att påverka transportsystemets utformning.



Vision och mål.
http://naring.regeringen.se/fragor/
transport/infrastrukturprop2001/vision_mal.htm

Regeringens vision
Regeringens vision för ett långsiktigt hållbart transportsystem år 2030 är att transportsystemet har förändrats i takt med de krav som ställts som följd av ett ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt hållbart samhälle i en internationaliserad värld med en välfärd som omfattar hela befolkningen i såväl Sverige som globalt. Genom väl avvägda lösningar har förändringarna genomförts på ett effektivt sätt. 

Ekonomiska styrmedel, lagstiftning, infrastrukturutveckling, samhällsplanering, myndighetsutövning, offentlig upphandling och andra styrmedel samt människors attityder och beteende har påverkat efterfrågan på transporter i riktning mot ökad användning av mer miljöanpassade och säkra färdsätt. 

Nya tekniska möjligheter nyttjas för att styra trafiken så att den fungerar effektivt, ger stor säkerhet och värnar miljön. Allt fler människor väljer att resa kollektivt när kollektivtrafiken har anpassats efter människors behov av effektiva, tillgängliga och prisvärda transporter. Infrastrukturen möjliggör en effektiv samverkan mellan transportslagen. Samhällsekonomiskt motiverade marginalkostnader för olika transportslag används där det är motiverat. 

Andelen fordon som drivs med drivmedel från förnybara energikällor har ökat markant. Transportsystemet är tillgängligt för alla trafikanter, oavsett funktionshinder, ålder eller kön. Kvinnor och män har samma möjlighet att påverka transportsystemets tillkomst, utformning och förvaltning. Detta har gjort att transportsystemet svarar mot kvinnors behov och värderingar i lika mån som mäns. Helhetssyn och samhällsekonomisk effektivitet är styrande för de demokratiskt fattade besluten om transportsystemet. 
Omsorg om människors liv och hälsa liksom miljöhänsyn är självklara utgångspunkter. Risken att dödas eller skadas svårt i trafiken har minskat kraftigt.

Det nationella stamvägnätet håller en standard som är väl anpassad efter behoven. Stomjärnvägsnätet har snabbtågsstandard där det bedöms finnas en marknad. 
Regionalt resande sker i ökad utsträckning med tåg vilket möjliggjorts av en kapacitetsstark, turtät och välbyggd regional tågtrafik. Genom ökad axellast och lastprofil på järnvägsnätet har effektiva godskorridorer skapats. Tillgängligheten för näringslivet godstransporter på järnväg har ökats genom utbyggnad av det kapillära bannätet. 

Transportinfrastrukturen är väl underhållen och fungerar tillförlitligt. Väg- och järnvägsnäten är väl anpassade till natur- och kulturmiljön och håller hög internationell klass vad gäller estetiska värden. De är utformade så att risken för personskador minimeras.

Ett trafikslagsövergripande synsätt är grundläggande inom både persontrafiken och godstransportmarknaden och många gamla invanda föreställningar har brutits i samarbete mellan näringsliv och myndigheter. Effektiva intermodala (trafikslagsövergripande) godstransportkedjor har utvecklats som ger näringslivet goda möjligheter till effektiva och långsiktigt hållbara godstransporter.

Näten säkerställer mycket goda internationella förbindelser, både via fasta förbindelser och effektiva terminalpunkter. Det europeiska samarbetet har bidragit till att de svenska näten väl ansluter till de europeiska transportnäten, 
Villkoren för trafikering inom EU kännetecknas av en sund konkurrens som kunnat skapas genom gemensamma regler. 

Möjligheter till dagpendling inom större områden har öppnats, framför allt genom goda spårtrafikförbindelser. 

Ett långsiktigt hållbart transportsystem är på väg att uppnås.

Förändringar i transportpolitikens delmål
Regeringen föreslår att det övergripande målet, de fem långsiktiga delmålen och principerna för transportpolitiken som riksdagen fattade beslut om 1998 ligger fast men att de bör kompletteras.

Delmålet om hög transportkvalitet förändras till att transportsystemets utformning och funktion medger en hög transportkvalitet också för medborgarna. 

Ett sjätte delmål inom transportpolitiken införs. Målet ska vara ett jämställt transportsystem, där transportsystemet utformas så att det svarar mot både kvinnors och mäns transportbehov, där de ges samma möjligheter att påverka transportsystemets tillkomst, utformning och förvaltning samt där deras värderingar tillmäts samma vikt.

Utveckling av etappmål
SIKA avrapporterade den 31 januari 2000 ett regeringsuppdrag om vidareutveckling av de transportpolitiska målen, det s.k. etappmålsuppdraget. Rapporten visar att det finns flera svårigheter med att ställa upp kvantifierade och heltäckande etappmål för transportpolitiken.

Regeringen anser att etappmål nu bör utformas för transportpolitikens samtliga delmål för att underlätta en väl avvägd balans mellan de olika delmålen. Etappmålen bör vara mer övergripande till sin karaktär. I den utsträckning det är lämpligt bör etappmålen vara tydligt kvantifierade och tidsatta. Vissa etappmål bör istället innefatta mål för hur frågor ska hanteras.

Gemensamma etappmål för delmålen Tillgänglighet och positiv regional utveckling

Att skapa god tillgänglighet är transportsektorns viktigaste bidrag för att åstadkomma en positiv regional utveckling. Regeringen föreslår därför ett gemensamt etappmål för delmålen tillgänglighet och positiv regional utveckling, där den regionala dimensionen lyfter fram begreppen glesbygd, centralorter, regioner, storstadsområden och omvärlden.

Regeringen bedömer att följande etappmål bör gälla beträffande delmålen om tillgänglighet och positiv regional utveckling:

Tillgängligheten för medborgare och näringsliv mellan glesbygd och centralorter samt mellan regioner och omvärlden bör successivt förbättras.
Tillgängligheten inom storstadsområden och mellan tätortsområden ska öka.

Etappmål för delmålet Tillgänglighet
Senast år 2010 bör kollektivtrafiken vara tillgänglig för funktionshindrade.
Ett etappmål bör vara att cykeltrafikens andel av antalet resor ökar, särskilt i tätort.
Ett uppföljningssystem med mått och indikatorer bör utvecklas för delmålen om tillgänglighet och regional utveckling.

Etappmål för delmålet Hög transportkvalitet
Kvaliteten i det svenska transportsystemet bör - mätt i termer av förutsägbarhet, säkerhet, flexibilitet, bekvämlighet och informationstillgång - successivt förbättras.
Sverige bör arbeta för att kunna göra jämförelser med övriga EU-länder för dessa kvalitetstermer. Ett uppföljningssystem med mått och indikatorer bör utvecklas.

Etappmål för delmålet En säker trafik

Antalet dödade och allvarligt skadade till följd av trafikolyckor inom alla transportslag bör, i enlighet med nollvisionen, fortlöpande minska. Särskilt bör åtgärder som syftar till att förbättra barns trafiksäkerhet prioriteras.
Antalet personer som dödas till följd av vägtrafikolyckor bör fram till år 2007 minska med hälften räknat från 1996 års nivå.
Trafiksäkra transportsystem bör utvecklas. Ökad användning av teknik som främjar god trafiksäkerhet är en del i detta.
Kommuner, skolor, företag och frivilligorganisationer bör engageras ytterligare i trafiksäkerhetsarbetet.

Etappmål för delmålet En god miljö

Transportsektorn bör bidra till att miljöpolitikens delmål nås. Nuvarande transportpolitiska etappmål för en god miljö bör fortsätta att gälla. När riksdagen fattat beslut om miljömålspropositionen, infrastrukturpropositionen och den kommande klimatpropositionen bör transportpolitikens etappmål för en god miljö ses över och uppdateras. En samlad genomförandestrategi för transportsektorn tas fram.
Ökad användning av miljöanpassade fordon och drivmedel är en del i arbetet med att utveckla ett långsiktigt hållbart transportsystem.


Uppföljning och fortsatt arbete
Regeringen anser att den årliga redovisningen till riksdagen av utvecklingen i förhållande till de transportpolitiska målen bör innehålla uppföljning av delmål och etappmål. Utvecklingen kan illustreras med hjälp av ett antal mått och indikatorer.

När Vägverket, Banverket och länen presenterar sina förslag till prioriteringar inför den kommande planeringsperioden ska effekterna beskrivas.



Förslagen.
http://naring.regeringen.se/fragor/
transport/infrastrukturprop2001/forslagen.htm

Styrmedel i transportpolitiken
Enligt vad som fastslogs i 1998 års transportpolitiska beslut bör de skatter och avgifter som tas ut av trafiken, och är transportpolitiskt motiverade, motsvara trafikens samhällsekonomiska marginalkostnader, och bidra till att de transportpolitiska målen nås. 
Under de närmaste åren bör fokus ligga på att åstadkomma ökad differentiering av avgifter för att bidra till utvecklingen av ett långsiktigt hållbart transportsystem.

Vägtrafik
Stockholmsberedningen bör ges tilläggsdirektiv att utreda frågan om användning av trängselavgifter i trafiken. 

Sverige bör arbeta för en ändring av gällande europeiska vägavgiftsdirektiv i syfte att göra det möjligt att införa ett effektivt km-skattesystem för tunga lastbilar i Sverige. Kommittén Översyn av vägtrafikbeskattningen bör ges tilläggsdirektiv att analysera hur ett eventuellt svenskt km-skattesystem kan utformas.

Järnväg
Nuvarande system för uttag av banavgifter bör reformeras.

Sjöfart
Sverige ska i internationella sammanhang driva frågan om miljödifferentierade farleds- respektive hamnavgifter.

Behovet av en översyn av nuvarande farledsavgiftssystem får bedömas efter att genomförda utredningar remissbehandlats.

Luftfart
Sverige bör fortsatt arbeta nationellt och internationellt för ökad miljödifferentiering av luftfartens avgifter.

Satsning i närtid
Regeringen bedömer att en ökad satsning på infrastrukturen under perioden 2002-2004 är nödvändig. Regeringen anser att ca 12 miljarder kronor i ökade resurser ska avsättas för åtgärder i infrastruktur. Av dessa ökade resurser avsätts 18 procent till bärighet, tjälsäkring och rekonstruktion av vägar, 3 procent till drift och underhåll av järnvägar, 36 procent till investeringar i vägar och 44 procent till järnvägarna. 

Finansieringen av dessa ambitionshöjningar sker genom en upplåning av medel i riksgäldskontoret med 2 miljarder kronor 2002, 3 miljarder kronor 2003 och 3 miljarder kronor 2004. De lån som tas upp under 2002-2004 ska betalas till år 2015. Dessutom tillförs anslagsmedel om ytterligare 2,8 miljarder kronor 2004. Genom att senarelägga vissa amorteringar från 2002 och 2003 till 2004 och 2005 frigörs ytterligare ca 1 miljard kronor.

För 2002 bedöms det särskilt angeläget att säkerställa och bevara det befintliga vägnätet. Detta kräver en fortsatt satsning på drift och underhåll samt en satsning på ökad tjälsäkring, bärighet och rekonstruktion av det regionala vägnätet. 

Den riktade trafiksäkerhetssatsningen det s.k. 11-punktprogrammet ska också fullföljas genom omprioritering från byggande av stamvägar till riktade trafiksäkerhetsåtgärder på stamvägnätet. Den 1999 påbörjade satsningen på riktade trafiksäkerhetsåtgärder på vägnätet för 400 miljoner kronor per år fullföljs. 

Samtidigt är det mycket angeläget att övriga investeringsinsatser inom gällande planer, eller som regering och riksdag beslutat om på annat sätt, som inte kunnat genomföras på grund av de senaste årens prioriteringar, kan påbörjas under perioden 2002-2004.
När det gäller investeringar och förbättringsåtgärder på stamvägar är det regeringens uppfattning att medel i första hand måste ställas till förfogande för fysiska trafiksäkerhetsåtgärder och åtgärder med hög samhällsekonomisk lönsamhet.

Anslagsposten Bidrag i regionala planer omfattar statsbidrag till kollektivtrafikanläggningar, bidrag till förbättring av miljö och säkerhet samt bidrag till ökad tillgänglighet till kollektivtrafik.

Finansiering
Den övervägande delen av de infrastrukturprojekt som ska genomföras under planperioden 2004 - 2015 ska finansieras med anslag. 

En begränsad del av de infrastrukturprojekt som ska genomföras under planeringsperioden ska finansieras med lån hos Riksgäldskontoret. Lånefinansiering bör användas för att finansiera Botniabanan, Banverkets el- och teleinvesteringar och Vägverkets investeringar i broar som ersätter färjor.

341 miljarder kronor av planeringsramen ska finansieras med anslag och 23 miljarder kronor med lån. Totalt beräknas tillgängliga resurser till 306 miljarder kr. Resterande 58 miljarder kr ska finansieras med anslag och anvisas på statsbudgeten under åren 2005-2015. Det är önskvärt att anslagsökning kan ske i den takt med att de redovisade lånefinansierade projekten färdigställs. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med förslag om kommande anslagshöjningar i kommande budgetpropositioner i den takt det statsfinansiella läget medger. 

Långsiktiga satsningar
Regeringen föreslår att den långsiktiga planeringsramen för perioden 2004-2015 ska uppgå till 364 miljarder kronor, varav 319 miljarder kronor för verksamhet och 45 miljarder kronor för kapitalkostnader i form av räntor och amorteringar för investeringar som finansieras med lån. 

Bevara och säkerställa
Uppgiften att bevara och säkerställa väg- och järnvägssystemen ska prioriteras. För detta ska avsättas 150 miljarder kronor, varav:
87 miljarder kronor för drift och underhåll av statliga vägar,
38 miljarder kronor för drift och underhåll av statliga järnvägar,
8 miljarder kronor för sektorsuppgifter,
17 miljarder kronor för tjälsäkring, bärighet och rekonstruktion av vägar.

Drift och underhåll
Genom en utökad satsning på drift och underhåll kan en god standard på befintliga väg- och järnvägsnät upprätthållas.

Stora insatser har gjorts för att utveckla och modernisera infrastrukturen i landet under de senaste 10-15 åren. Uppgiften att sköta den befintliga infrastrukturen har inte getts samma prioritet. Som en följd av detta har vi under de senaste åren fått ökade driftstörningar för järnvägstrafiken, ett ökat missnöje med vägstandarden samt stora problem med vägavstängningar under tjällossningsperioden. Regeringen anser därför att uppgiften att bevara och säkerställa befintliga vägar och järnvägar nu bör prioriteras.
För att tydliggöra effekterna av vald nivå för drift- och underhåll avser regeringen att ställa krav på både Vägverket och Banverket att redovisa drift och underhållsstrategier i sina planförslag.

Tjälsäkring, bärighet och rekonstruktion
Tjälsäkring, bärighet och rekonstruktion är åtgärder som varaktigt höjer vägens funktionalitet till nybyggnadsstandard. Regeringen föreslår nu en särskild satsning på 17 miljarder kronor. Satsningen innefattar tjälsäkring, bärighet och rekonstruktion av vägar.

Sektorsuppgifter
Regeringen föreslår att av de 8 miljarder kronor som avsätts för sektorsuppgifter ska 6 miljarder kronor fördelas till Vägverket och 2 miljarder kronor till Banverket.

Vägverket och Banverket har som statens företrädare på central nivå ett samlat ansvar, s.k. sektorsansvar, för att utvecklingen för respektive transportslag ligger i linje med de sex transportpolitiska målen.

Sektoransvaret omfattar tre huvudområden; att samordna skilda aktörer och aktiviteter inom området, att i bred mening informera för att påverka utvecklingen i sektorn samt att finansiera tillämpad forskning, utveckling och demonstration (FUD).
Inom sektorsansvaret märks bl.a. följande frågor: 

Åtgärder för ett hållbart resande: d.v.s. ett resande som är effektivare, mer miljöanpassat och säkrare än det individuella resandet med personbil. Vägverket bör i samarbete med andra aktörer utforma ett förslag till nationellt program eller en strategi för hur arbetet bör bedrivas.

Ny teknik för ett hållbart och effektivt transportsystem: Teknisk utveckling, demonstration och införande av nya lösningar som verkar för att de transportpolitiska målen nås bör initieras inom ramen för Vägverkets sektorsansvar.

Utveckla och modernisera transportsystemet
169 miljarder kronor, ska användas för att utveckla och modernisera transportsystemet. Av dessa ska 100 miljarder kronor användas för järnvägar och 69 miljarder kronor för vägar, varav 30 miljarder kronor avser länsplanerna för regional transportinfrastruktur.

Järnvägsinvesteringar
Regeringen föreslår en i förhållande till tidigare planeringsperioder kraftigt ökad planeringsram för investeringar i järnvägar på 100 miljarder kronor. Regeringens bedömning är med en sådan planeringsram kan bristerna i järnvägens infrastruktur åtgärdas. En utveckling mot ett nytt, modernt järnvägssystem för 2000-talet kan inledas.

Regeringen har bedömt att av planeringsramen för järnvägar på 100 miljarder kronor bör cirka 6 miljarder kronor användas för projekt i gällande planer där den fysiska planeringen är långt gången. 3 miljarder kronor bör avsättas för bidrag till investeringar i spårfordon för regional kollektivtrafik. 

Tunnel genom Hallandsås
Tunneln genom Hallandsås bör färdigställas. Kostnaden för färdigställandet beräknas till 4-4,5 miljarder kronor och bör finansieras inom planeringsramen för järnvägsinvesteringar. En oberoende granskningsgrupp bör följa projektet vad gäller teknik, ekonomi och miljökonsekvenser.

Botniabanan
Byggandet av Botniabanan utmed norrlandskusten mellan Nyland och Umeå är av väsentlig regionalpolitisk betydelse. Hela projektet integreras i planeringsramen inklusive kostnadsfördyring.

Citytunneln i Malmö
Citytunneln är en planerad cirka 4,4 km lång dubbelspårig järnvägstunnel under centrala Malmö.
 

Regeringen föreslår att riksdagen godkänner att Banverket ensamt ska ansvara för genomförande av Citytunneln i Malmö. Statens andel i Citytunneln ska integreras i planeringsramen.


Spårkapacitet genom centrala Stockholm
En ökad spårkapacitet genom centrala Stockholm är mycket angelägen och kan rymmas inom planeringsramen för järnvägsinvesteringar. En förutsättning för projektet är att regional medfinansiering kan erhållas.

Stockholms kommun är ansvarig för den fysiska planeringen i centrala Stockholm och Banverket är ansvarig för utvecklingen av landets järnvägssystem. En god samordning behöver därför eftersträvas mellan kommunens planering och Banverkets infrastrukturplanering. En förutsättning för utbyggnaden bör vara att regionala parter medfinansierar projektet. Frågan om medfinansiering bör beredas vidare inom ramen för Stockholmsberedningen. 

Planeringsram för vägar
Nationella vägar

Det nationella stamvägnät som beslutades av riksdagen 1993 (prop. 1992/93:176, bet. 1992/93 TU:35) ligger fast.

Planeringsramen för nationella väginvesteringar ska omfatta 39 miljarder kronor.
Planeringsramen för nationella väginvesteringar omfattar investeringar på stamvägnätet, åtgärder för förbättrad miljö på hela det statliga vägnätet samt åtgärder för förbättrad trafiksäkerhet på stamvägnätet. 


Regional planeringsram
Den regionela planeringsramen omfattar investeringar och förbättringsåtgärder på statliga vägar som inte är nationella stamvägar, bidrag till regionala kollektivtrafikanläggningar, inkl. kommunala flygplatser och kajanläggningar, bidrag till kommunala väghållare för fysiska åtgärder och transportinformatik för förbättrad miljö och trafiksäkerhet samt bidrag till trafikhuvudmän för åtgärder som ökar tillgängligheten för funktionshindrade resenärer. 1,5 miljarder kr av den regionala planeringsramen reserveras för investeringar i regional kollektivtrafik. Det behövs även åtgärder för att göra trafikmiljöerna säkrare för gående och cyklister.

Samhällsekonomiska bedömningar
En samhällsekonomisk bedömning bör alltid tas fram vid planering av ny eller väsentligt ombyggd infrastruktur. 



Detta händer nu.
http://naring.regeringen.se/fragor/
transport/infrastrukturprop2001/dettahandernu.htm

Planeringsprocessen består av två steg: inriktningsplanering och åtgärdsplanering. I inriktningsplaneringen fastlägger riksdagen mål, ekonomiska ramar och inriktning för den kommande planeringsperioden. Avsikten är att övergripande politiska avvägningar i detta skede ska ske av regering och riksdag och inte på myndighetsnivå.

En proposition är regeringens förslag till riksdagsbeslut. Med proposition avses också det dokument som, förutom förslaget, innehåller bl.a. underlaget för förslaget. Syftet med propositioner är att lämna förslag till riksdagens ställningstagande till inriktningen av den fortsatta planeringen inom väg- och järnvägssektorn. 

Propositionen överlämnades till riksdagen 3 oktober 2001. 

Riksdagen godkände regeringens förslag den 14 december 2001. Läs om beslutet på riksdagens webbsida.

Regeringen beslutade den 14 mars 2002 Uppdrag att upprätta långsiktiga planer för transportinfrastrukturen till Vägverket, Banverket och länen. Läs beslutet (58K)

Åtgärdsplaneringen sker sedan genom att Vägverket, Banverket, länsstyrelserna och de regionala självstyrelseorganen utarbetar nationella stomnäts- respektive väghållningsplaner samt länsplaner för regional infrastruktur.

Regeringen tillsatte våren 2001 kommittén Stockholmsberedningen för att föreslå insatser som förbättrar transportsystemet i Stockholmsregionen men också transportmöjligheterna mellan Stockholm och övriga Mälardalen, övriga landet samt internationellt. Stockholmberedningen lämnade ett delbetänkande i januari.



Vägtrafik.
http://naring.regeringen.se/
fragor/transport/vagtrafik.htm

Vägtrafiken är och kommer under överskådlig tid att vara det dominerande transportslaget. Vägtrafiken är också  den del av transportsektorn som totalt sett svarar för de största negativa effekterna. Därför är det viktigt att förutsättningarna för vägtrafiken utformas så att människors och näringslivets grundläggande transportbehov kan tillgodoses - inom ramarna för en hållbar utveckling.

Rättvis kostnadsfördelning
En viktig del i transportpolitiken är att åstadkomma ett rättvisande kostnadsansvar och en rättvis prissättning - och där huvudinriktningen är att trafiken ska bära sina samhällsekonomiska marginalkostnader.

Transportsektorn internationaliseras allt mer och utvecklingen av kostnadsansvaret måste därför koordineras med arbete inom EU. För den tunga yrkesmässiga trafiken är den internationella konkurrenssituationen påtaglig. Det är därför av största vikt att man kan nå en europeisk harmonisering.

För att bl.a. underlätta en ökad samverkan mellan de olika transportslagen har regeringen inrättat en godstransportdelegation. En inledande uppgift för delegationen är att utforma en nationell godstransportstrategi.

Hållbar biltrafik
Bilen är helt dominerande vad gäller persontransporter och kommer tack vare sin flexibilitet och oberoende att fortsätta vara det. Därför är det viktigt att bilen och trafiksystemen utvecklas för att ge högre säkerhet och bättre miljöegenskaper. Det finns dock en vilja att minska det ensidiga bilberoendet, vilket också förutsätter en attraktiv kollektivtrafik. 

IT ger nya möjligheter
Informationstekniken har utvecklats snabbt inom stora delar av transportsektorn. Transportinformatiken håller nu också på att växa fram som ett helt nytt transportpolitiskt medel där vidsträckta möjligheter finns, bl.a. inom vägtrafiken. Sammantaget finns goda möjligheter att på ett mer effektivt, säkert och mindre miljöstörande sätt tillgodose samhällets behov av väl fungerande vägtransporter.

Nollvisionen
För trafiksäkerheten innebär den s.k. nollvisionen ett tydligt långsiktigt mål. "Ingen ska dödas eller allvarligt skadas i trafiken". För att uppnå målet krävs bl.a. en ny syn på ansvaret för trafiksäkerheten. Väg- och fordonskonstruktörer, väghållare och andra systemansvariga måste ta ett tydligt ansvar.

Regeringens program för ökad trafiksäkerhet
Programmet presenterar 11 punkter och syftar till säkra vägar, säkrare fordon och bättre regelefterlevnad.
pdf.gif (167 bytes) Läs 11 punkter för ökad trafiksäkerhet här
pdf.gif (167 bytes) Läs lista över de mest olycksdrabbade vägavsnitten här
(1999-04-09)



Järnvägspolitiken.
http://naring.regeringen.se/fragor/transport/jarnvag.htm

Järnvägspolitiken består av två delar; en politik för järnvägsinfrastrukturen och en politik för järnvägstrafiken. Politiken för infrastrukturen behandlar investeringar i och drift och underhåll av de banor och andra anläggningar som behövs för järnvägstrafiken. Politiken för järnvägstrafiken behandlar frågor som rör regler för järnvägstrafiken, konkurrens på spåren, fördelning av spårkapacitet, nivån på banavgifter m.m. 

Regeringen har den 3 oktober 2001 lagt fram propositionen (2001:20) Infrastruktur för ett hållbart transportsystem för riksdagen. I propositionen lägger regeringen förslag om hur bl.a. järnvägsinfrastrukturen skall utvecklas och finansieras under perioden 2002-2015. Propositionen innehåller en kraftig satsning på att modernisera och utveckla järnvägsnätet både i närtid och på längre sikt

Den 31 maj 2001 beslutade regeringen att tillkalla en särskild utredare för att göra en bred översyn av organisationen och lagstiftningen inom järnvägssektorn. Utredningen ska behandla organisationen och konkurrensen inom järnvägssektorn. Dessutom ska en översyn av järnvägslagstiftningen göras, bl.a. mot bakgrund av nya EG-direktiv. I kommittédirektivet Utredning om järnvägssektorns organisation m.m. (dir 2001:48) kan man läsa mer om uppdraget. 

Den 31 maj 2002 lämnade utredningen betänkandet "Rätt på spåret", SOU 2002:48 till regeringen.
Läs Rätt på spåret, SOU 2002:43
Läs mer om Järnvägsutredningen



Luftfart.
http://naring.regeringen.se/fragor/transport/luftfart.htm

Luftfarten har en stor transportpolitisk betydelse för det långväga inrikes och utrikes resandet samt även en växande roll för långväga transporter av gods. Resandet inom det svenska inrikesflyget har efter en kraftig nedgång under 1900-talets första hälft återigen börjat öka. Antalet resande i utrikes flygtrafik ökade kraftigt under större delen av 1990-talet.

God kapacitet
Kapacitetsproblem finns på vissa europeiska flygplatser och i det europeiska luftrummet, något som diskuteras i EU.
Inom flygtrafikledningen och på de allra flesta svenska flygplatser finns dock under överskådlig tid goda förutsättningar för ökad flygtrafik utan större problem med trängsel. Flygplatskapaciteten i Stockholmsområdet har en särställning, mot bakgrund av funktionen som nationellt och internationellt nav. Huvudfaktorerna för en fortsatt positiv marknadsutveckling är tillkomsten av en ny rullbana på Arlanda och säkerställande av en tillräcklig flygplatskapacitet i Stockholmsregionen på lång sikt. Stockholmsberedningen har nu i uppdrag att föreslå insatser för att uppnå en tillräcklig flygplatskapacitet i Mälardalen.

Säkerhet och miljöanpassning
Arbetet med att öka flygsäkerheten och miljöanpassa flyget prioriteras. En allt större del av flygsäkerhetsarbetet drivs internationellt och inom internationella organisationer, däribland EU, ICAO (FNs flygorganisation) och JAA (samarbetsorgan för flygsäkerhetsmyndigheterna i ett antal europeiska länder).

Luftfartsverket är ett affärsdrivande statligt verk med ansvar för flygplatser, flygtrafikledning och flygsäkerhet. Luftfartsverkets del av det transportpolitiska målet är att dels skapa förutsättningar för ett säkert, effektivt och miljöanpassat flyg som kan tillgodose människors och näringslivets behov av godstransporter dels tillhandahålla och ansvara för driften och underhåll av statens flygtrafiktjänst och flygplatser. Läs mer på Luftfartsverkets webbplats.



Sjöfart.
http://naring.regeringen.se/fragor/transport/sjofart.htm

Sveriges geografiska läge och landets stora beroende av utrikeshandeln ger sjöfarten en viktig roll i det svenska transportsystemet. Den helt dominerande delen av godstransporterna till och från Sverige sker därför med sjötransporter. Sjöfarten är inte bara betydelsefull för godstransporterna utan fyller också en viktig funktion för persontransporterna. Årligen transporteras ca 40 miljoner passagerare i/med färjetrafiken till eller från de svenska hamnarna. Sjöfarten har också en viktig betydelse för transportförsörjningen i de större skärgårdarna i Sverige.

Säkerhet och miljöanpassning
Arbetet med att öka sjösäkerheten och miljöanpassa sjöfarten prioriteras. Arbetet med dessa frågor sker främst inom EU och andra internationella organ, bl.a. inom sjöfartsorganisationen International Maritime Organisation. Under året har regeringen initierat ett nytt forskningsprogram om sjösäkerhet.

Sjöfartsverket är ett statligt affärsverk inom transportsektorn. Verket svarar för sjöfartens säkerhet och framkomlighet. Sjöfartsverkets del av det transportpolitiska målet är att se till att sjöfart ska kunna bedrivas året runt i svenska farvatten och på samtliga svenska hamnar av betydelse under säkra och effektiva former. Sjöfartsverket ska även verka för hög säkerhet ombord på svenska fartyg samt att sjöfarten ska bli mer miljöanpassad. Läs mer på Sjöfartsverkets webbplats.

Nytt sjöfartsstöd införs från 1 oktober
Regeringen föreslår att ett sjöfartsstöd enligt nettolöneprincipen, som omfattar både last- och passagerarfartyg i internationell trafik, införs från och med den 1 oktober.
pdf.gif (167 bytes) Läs propositionen 2000/2001:127 (26K)

pdf.gif (167 bytes) Den svenska sjöfartspolitiken (120K)
Rapport från interdepartemental arbetsgrupp med uppgift att utvärdera sjöfartsstödet.
Januari 2001



Interregional kollektivtrafik.
http://naring.regeringen.se/
fragor/transport/kollektivtrafik.htm

Biltrafiken kommer sannolikt att ha en dominerande ställning vad gäller persontransporter inom överskådlig framtid. Utvecklingen av kollektivtrafiken som ett effektivt och attraktivt alternativ till privatbilen är därför väsentlig om man vill minska det ensidiga bilberoendet. Staten har ett ansvar för den interregionala kollektivtrafiken. 

En viktig aktör i statens arbete med att utveckla den interregionala kollektivtrafiken är myndigheten Rikstrafiken. Myndighetens uppgift är att verka för utveckling och samordning av den kollektiva interregionala persontrafiken och därigenom bidra till att de transportpolitiska målen uppnås. Rikstrafiken svarar som en del av detta arbete för statens upphandling av transportpolitiskt motiverad persontrafik som inte kan bedrivas på kommersiella grunder, t.ex. sovvagnstrafiken mellan norra Sverige och Stockholm/Göteborg. Utöver Rikstrafikens ansvar för den interregionala kollektivtrafiken ska dessutom Banverket, Vägverket, Luftfartsverket och Sjöfartsverket verka för utveckling av trafiken inom respektive ansvarsområde.



Estonia.
http://naring.regeringen.se/estonia/index.htm

Regeringsbeslut om Estonia

Regeringen har beslutat att inte tillsätta någon ny utredning av M/S Estonias haveri. I samband med detta beslutade regeringen att förbättra informationen om fartygets förlisning och om vad som gjorts för att förbättra sjösäkerheten efter haveriet. Regeringen beslöt också att avsätta ytterligare medel till sjösäkerhetsforskning.
Real-format Se presskonferensen där statsrådet Mona Sahlin lämnar en samlad redogörelse för de åtgärder regeringen avser att vidta beträffande Estoniafrågan.
Läs pressmeddelandet
23 april 2001

Slutrapport från analysgruppen

Onsdagen den 21 april 1999 överlämnade analysgruppen sin slutrapport till regeringen. Rapporten "Lära av Estonia" (SOU 1999:48) är inriktad på framtida katastrofberedskap och på det offentliga samhällets ansvar att lära av det som hänt och de misstag som begicks efter att katastrofen inträffade. En olycka kan aldrig vändas till något gott men samhället har ett ansvar att lära från det inträffade. Analysgruppen har granskat det som skedde efter Estoniakatastrofen och lämnar även rekommendationer för framtida förbättrad katastrofberedskap. I rapporten analyseras samhällets psykosociala stöd för de berörda och informationsarbetet inom Regeringskansliet och berörda myndigheter. Även mediernas roll belyses.
Under rubriken "Slutrapport" finner du slutrapporten i fulltext.


Transportforskning och analys.
http://naring.regeringen.se/
fragor/transport/trafikforskning.htm

Statligt finansierad svensk transport- och kommunikationsforskning har till uppgift att ta fram underlag för analys av åtgärder för att uppnå de politiska mål som fastlagts inom dessa områden. Forskningen ska också skapa handlingsberedskap inför framtiden. En kunskapsbas ska byggas upp som kan hjäpa oss att hantera problem som idag inte kan förutses. Transport- och kommunikationsforskning ska därför präglas av långsiktighet.

I den forskningspolitiska propositionen Forskning och förnyelse (Prop. 2000/01:3) lyftes följande prioriteringar för transportforskningen fram:

Modern transporttelematik
Storstadstrafik
Internationaliseringen av transportmarknaden - Effekter och anpassningsbehov
Trafiksäkerhet

Verket för innovationssystem (VINNOVA) tog i januari 2001 över det övergripande ansvaret för transportforskning från Kommunikationsforskningsberedningen (KFB). Banverket resp. Vägverket har inom ramen för sitt sektorsansvar till uppgift att finansiera forskning inom sina resp. områden.

En ambition är att forskningssamverkan mellan staten och näringslivet ska öka liksom att den svenska transportforskningen ska ha en god internationell förankring. Möjligheterna till samordning av nationella forskningsinsatser och EU:s forskningsprogram ska tas till vara. EU utarbetar f.n. ett sjätte ramprogram för forskning och utveckling. 

Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA, är en myndighet under Näringsdepartementet. SIKA arbetar med utredningar, statistik, prognos- och analysmetoder inom transport- och kommunikationsområdet.
Läs SIKAs årsbok om transporter och kommunikationer 2000/2001
Boken innehåller statistik om transport- och kommunikationssektorn i form av kommenterade diagram och tabeller. Textavsnitt om EU och den gemensamma transportpolitiken, svensk transportpolitik i EU-perspektiv, IT-politiken i Sverige och i EU, viktiga transportpolitiska EU-dokument, webbadresser etc.



Läs mer om transportpolitik.
http://naring.regeringen.se/bestallning/transport/index.htm

Här kan du kostnadsfritt läsa och beställa trycksaker, faktablad, rapporter m.m. som producerats av Näringsdepartementet. Dokumenten finns också i pdf-format och för att kunna läsa och ladda hem dem behöver du ha Acrobat Reader 3.0 eller senare. Programmet kan du ladda hem gratis här.

Propositioner, Ds, skrivelser och rapporter kan läsas och laddas hem i pdf-format på de här sidorna, men beställs i tryckt format från Fritzes Offentliga Publikationer.

Lagar och förordningar finns samlade i Lagrummet.

Informationsmaterial

Infrastruktur för ett långsiktigt hållbart transportsystem
Oktober 2001
Artikelnr: N1055
Skrift, 23 sidor

Sammanfattning av regeringens proposition 2001/02:20

pdf.gif (167 bytes) Läs och ladda hem här (60K)

 
Infrastructure for a long-term sustainable transport system
Februari 2002
Artikelnr: N2005
Skrift, 28 sidor

Engelsk sammanfattning av regeringens proposition 2001/02:20

Läs och ladda hem här (134 K)


Propositioner


Infrastruktur för ett långsiktigt hållbart transportsystem

Proposition 2001/02:20

Läs och ladda hem här (753K)

 


SOU,
Ds, skrivelser

Verkställighet av vissa trafikböter/trafikavgifter för utländska trafikanter
SOU 2002:72

Slutbetänkande från Utredningen om effektivare bötesverkställighet vid trafikbrott m.m. 

Läs och ladda hem här (660K)

 


En Vägtrafikinspektion
SOU 2002:65 

Slutbetänkande från Utredningen om inrättandet av Vägtrafikinspektionen

Läs och ladda hem (260K)

 


Tillsyn över vägtrafiksäkerheten - en vägtrafikinspektion
SOU 2002:23

Delbetänkande från Utredningen om inrättandet av Vägtrafikinspektionen

Läs och ladda hem (150K)

 

Här kan du prenumerera på nyheter från Näringsdepartementet.




Väl fungerande posttjänster
i hela landet
.
http://naring.regeringen.se/fragor/post_tele/post.htm

Näringsdepartementets uppgift är att följa utvecklingen inom postsektorn och att genom sitt arbete skapa förutsättningar för att en väl fungerande post- och kassaservice även fortsättningsvis skall finnas tillgänglig enligt de politiska målen och att post- och kassaservicen motsvarar samhällets behov.

Mål för postpolitiken
Enligt de postpolitiska målen ska det finnas en posttjänst av god kvalitet i hela landet som innebär att alla kan ta emot brev och andra adresserade försändelser som väger högst 20 kilo. Staten ansvarar även för att det skall finnas en grundläggande kassaservice som innebär att alla har möjlighet att verkställa och ta emot betalningar.

Nya förutsättningar för postväsendet
Den svenska postmarknaden har genomgått betydande förändringar under senaste sju åren. Ensamrätten på brev har avskaffats och för närvarande uppgår antalet postoperatörer till 51 stycken.

I dag sker en snabb tillväxt av elektroniska alternativ till såväl vanliga brev som till de traditionella betaltjänsterna. Den tekniska utvecklingen har lett till ändrade förutsättningar för både postoperatörer och kunder. Samtidigt som postoperatörerna får konkurrera med nya kommunikationsformer får de möjlighet att själva erbjuda nya flexiblare tjänster anpassade efter kundernas ändrade efterfrågan.

Översyn av anslag till posten
Avtalet mellan staten och Posten AB har förlängts till den 31 december 2001. Den ersättning om 200 Mkr som hittills utgått till Posten AB för att tillhandahålla en grundläggande kassaservice beräknas framdeles inte att täcka de merkostnader som uppstår i bolaget till följd av uppdraget. Regeringen har därför för avsikt att i samband med budgetpropositionen för år 2002 se över anslagsnivån med utgångspunkt från bl.a. en precisering av de tjänster som ingår i den grundläggande kassaservicen och Posten AB:s särredovisning av kostnaderna för kassaserviceverksamheten.


Om posten se även 654.


IT-kommissionen nedlagd.

020517:

IT-kommissionen: Vision 2011.

På område 654 redovisas IT-kommissionens rapport: "Vårt digitala tjänstesamhälle - vision 2011+. Visioner och reflektioner om önskvärda framtider - rapport från IT-kommissionens hearing, 24-25 september 2001. " Korta sammanfattningar av alla visionerna finns på område 12.

Visioner som berör område 656:

“Väg & transport: ”Informerade trafikanter beter sig rationellt”
     Vision 2011:
Kollektivtrafiken går att anpassa bättre till den aktuella efterfrågan. Resenärer kan i realtid få tillgång till aktuell och relevant information om trafiken. Det sker genom en väl utbyggd mobilkommunikation i kombination med nya system för avancerad trafikplanering och -ledning.
     När det gäller information för biltransporter har utvecklingen inte kommit så långt. Processen är mycket mer komplicerad än för kollektivtrafiken och kommer att ta åtskilliga år innan ”det digitala tjänstesamhället” har tagit plats ute på vägarna och i trafiken. För att hämta information om rådande trafikläge krävs att en helt ny infrastruktur med sensorer och kameror etableras. Det är ett arbete som har påbörjats. Men det kräver tid och framförallt ekonomiska resurser.
     Enda lösningen på t ex rusningstrafiken i de större städerna är en kombination av ett utbyggt vägnät och en effektiv vägtrafikledning som ”informerar” bort problemen. En utveckling som kommer är system för realtidsinformation om trafiken, s k flexibla lösningar med vägtrafikledningssystem som tar hänsyn till rådande väglag och trafiksituationer, t ex i form av omställbara vägmärken, informationstavlor och hastighetsskyltar.
     I den långsiktiga visionen, om 25-30 år, gäller att samtliga fordon som rullar på vägarna är ständigt uppkopplade mot ett lednings- och trafikinformationssystem.”

Se vidare: Vision 2011: Väg och transport. (360K)
http://www.itkommissionen.se/dynamaster/file_archive/020423/
5dabe1355491dd155a56dbf4b9849988/
Vision%202011%20%2d%20V%e4g%20och%20transport.pdf



070514:
Det följande från departement kommer från den socialdemokratiska regeringen. Hur den borgerliga regeringen hanterar se regeringen.se

020528:
Svenska regeringens årsbok om EU 2001:

Transportpolitik
     Utvecklingen av EU:s inre marknad gör det allt viktigare med en gemensam transportpolitik på europeisk nivå. I takt med att gränserna inom unionen försvinner ställs också högre krav på ett fungerande och gränsöverskridande transportnät.

Galileo
     En av de mest uppmärksammade frågorna under året har varit det fortsatta arbetet med det europeiska satellitnavigeringssystemet Galileo. Med Galileo blir satellitnavigering mer tillförlitlig och ges högre precision. Systemet planeras vara i drift 2008. Under året är det främst projektets finansiering som diskuterats. Kommissionens förslag är att inleda partnerskap med en privat finansiär och inrätta ett gemensamt företag för att driva Galileoprojektets utvecklingsfas. Det har dock visat sig att det offentliga åtagandet skulle bli dyrare - och risken större - än tidigare beräknat och något beslut har fortfarande inte fattats.

Hållbara transporter
     Den 12 september presenterade kommissionen ett förslag om EU:s transportpolitik fram till 2010. Förslaget går under namnet “Vägval för framtiden” och tar sin utgångspunkt i tre grundläggande problem: ökad trängsel, trafiktillväxt till följd av utvidgningen och kravet på hållbar utveckling. Kommissionen kommer med ett 60-tal förslag till hur den ekonomiska tillväxten kan ökas utan att transporterna blir fler och utan att tillgängligheten och transportkvaliteten försämras.
     Transportministrarna har under året för första gången också enats om en definition av ett hållbart transportsystem. Definitionen lyfter fram de sociala, ekonomiska och ekologiska krav som ställs på ett hållbart transportssystem. Det betonas att miljöhänsyn på transportområdet kan - och bör - leda till nya affärsmöjligheter och stimulera ekonomisk tillväxt och därmed nya arbetstillfällen. Ministrarna har också enats om ett antal prioriteringar för de närmaste årens arbete. Bland annat en EU-strategi för introduktion av förnybara drivmedel.

Alkoholgräns vid bilkörning
     I april 2001 uppmanades medlemsländerna att införa en maximigräns för alkoholkoncentration i blodet i samband med bilkörning. Transportministrarna föreslår en gräns på högst 0,5 mg/ml för förare av alla motorfordon. För vissa trafikantgrupper föreslås en lägre maximinivå på högst 0,2 mg/ml.

Utbildning för yrkesförare
     Kommissionen föreslog under 2001 gemensamma bestämmelser om grundläggande och obligatorisk utbildning för nya yrkesförare. Kommissionen vill också att det ska finnas en återkommande vidareutbildning för alla yrkesförare som arbetar inom EU:s gränser. Också diskussionerna om reglering av arbetstiden för yrkesförare fortsatte under året, liksom diskussionerna om att införa ett gemensamt förartillstånd i hela EU. Ett sådant skulle underlätta för nationella kontrollorgan att effektivt kontrollera anställningsförhållandena för fordonsförare som rör sig över gränserna.

Upphandling av kollektivtrafik
     Under året har också diskussionen om upphandling av kollektivtrafik fortsatt. I juli 2000 lade kommissionen fram ett förslag om upphandling av kollektivtrafik. Förslaget utgår från att kollektivtrafiken ska vara konkurrensutsatt, men kontrollerad av myndigheter. Förslaget liknar till stora delar den svenska upphandlingsmodellen. Medlemsländerna är splittrade i flera frågor och något beslut har ännu inte fattats.

Utbyggnad av transportnäten
     När det gäller transportsektorn vill kommissionen också bygga ut de gränsöverskridande transportnäten inom Europa. Särskilt vill man satsa på att bygga ut godstrafiken, att främja närsjöfart och transporter på inre vattenvägar samt att integrera järnvägs- och lufttransporter. Under året antogs också ett nytt järnvägspaket som innebär att hela järnvägsnätet ska vara öppet för internationell godstrafik år 2008. Ett andra järnvägspaket med förslag som fokuserar på fortsatt marknadsöppning och säkerhetsfrågor ska presenteras under år 2002.

Utökad sjösäkerhet
     Under 2001 har man närmat sig ett formellt beslut när det gäller sjösäkerheten i Europa. Sjösäkerhetspaketet består av många olika direktiv och förordningar, och man har kommit olika långt. Bland annat föreslås en mer omfattande kontroll av vissa fartyg i europeiska farvatten. Man vill också skärpa kraven på dem som kontrollerar fartygens säkerhet och kvalitet. Även övervaknings- och informationssystemen för sjötrafiken ses över. Genom att inrätta en europeisk sjösäkerhetsbyrå ska medlemsländerna och kommissionen få tekniskt och vetenskapligt stöd i frågor som gäller sjösäkerhet.

Gemensamt luftrum och ökad säkerhet i luftfarten
     När trängseln i det europeiska luftrummet ökar, måste luftfarten bli mer effektiv. Därför beslutade stats- och regeringscheferna på toppmötet i Stockholm att ett gemensamt europeiskt luftrum ska vara genomfört senast 2004. Under hösten påbörjades arbetet med att skapa ett sådant gemensamt luftrum. Transportministrarna har också enats om att inrätta en ny europeisk byrå för luftfartssäkerhet, European Aviation Safety Agency (EASA).
     Främst är det dock skydd mot brottsliga handlingar inom luftfarten som har diskuterats under året. Efter terrordåden den 11 september 2001 har transportministrarna särskilt arbetat med klassificering av vapen, teknisk träning för besättningar, kontroll av bagage, skydd av tillträde till cockpit samt kvalitetskontroll av medlemsländernas egna skyddsåtgärder. EU har hittills fastställt en gemensam miniminivå för kontroll av passagerare och bagage. Också personer med tillträde till flygplan och känsliga områden på flygplatser omfattas av de utökade kontrollåtgärderna, liksom flygfrakt och postförsändelser. Medlemsländerna har fortfarande rätt att ha strängare regler. Arbetet med skydd mot brottsliga handlingar inom luftfarten kommer att fortsätta under 2002.
     Terrorattackerna har också påverkat flygbranschens ekonomi. Förutom en nedgång i luftfartstrafiken, har branschen drabbats av ökade kostnader för bland annat försäkringar. Merparten av EU:s medlemsländer, däribland Sverige, utfärdade under året statliga försäkringsgarantier för branschen.


Sven Wimnell 020528 pdf-fil : Svenska regeringens årsbok om EU 2001.
(http://wimnell.com/omr353d.pdf)
En version där avsnitten huvudsakligen ordnats enligt SW klassifikationssystem.

© 1999,2000,2001,2002,2003,2004,2005,2006,2007,2008 Sven Wimnell, arkitekt SAR : Epost: sven.wimnell@telia.com
080225. Denna sida har adressen http://wimnell.com/omr656b.html